Actueel

Nieuws

Je huis verduurzamen in Amersfoort Lokaal nieuws vrijdag 06 maart 2020

Je huis verduurzamen in Amersfoort

Er is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor het verduurzamen van huizen. Van huiseigenaren tot gemeenten en de overheid. Iedereen heeft het over de beste manier om huizen energiezuiniger en duurzamer te maken. Sinds 2015 wordt een energielabel van A tot G toegewezen aan woningen. Woningen met energielabel A verbruiken minder energie voor verwarmen en koelen. Een woning met een gunstig energielabel heeft een lagere energierekening. Daarnaast kan de waarde van je woning stijgen dankzij investeringen in duurzame oplossingen.

Financiële besparing

Het toepassen van duurzame maatregelen levert dus een flinke financiële besparing op. Om deze besparing te kunnen genieten moet wel eerst geïnvesteerd worden. Er zijn veel verschillende duurzaamheidsoplossingen mogelijk. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen , een warmtepomp, zonneboiler en isolatie op verschillende plaatsen zoals de ramen of het dak. Om de investering in een of meerdere van deze oplossingen te kunnen doen is geld nodig. Dit geld kun je zelf bij elkaar sparen om vervolgens de gewenste oplossingen aan te schaffen. In Amersfoort zijn er echter ook een aantal subsidies en leningen die aangevraagd en afgesloten kunnen worden. Wanneer je voldoet aan de gestelde voorwaarden kun je onder gunstige voorwaarden geld lenen of ontvangen. De subsidies en leningen kunnen indien gewenst met elkaar worden gecombineerd. Hierdoor heb je snel profijt van de voordelen die de duurzaamheidsoplossingen met zich meebrengen.

Subsidie

Allereerst de Investeringssubsidie Duurzame Energie van het RVO. Deze is aan te vragen door zowel particuliere huishoudens als zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken. Subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie hangt af van de gekozen duurzaamheidsoplossing. Zo krijg je voor een warmtepomp van 1kW € 1100,- subsidie. Voor extra zuinige warmtepompen of warmtepompen met meer vermogen loopt dit bedrag op. Deze subsidie is beschikbaar tot 31 december 2020.

Leningen

Mocht je met alleen de subsidie niet genoeg geld hebben voor de aanschaf kun je als woningeigenaar in Amersfoort via de gemeente een Duurzaamheidslening aanvragen. Voor het afsluiten van deze lening moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de WOZ-waarde van je woning maximaal € 250.000,- zijn en moeten de maatregelen leiden tot minimaal 2 klasse verbeteringen in het energielabel van je woning. Daar staat tegenover dat minimaal € 2500,- en maximaal € 7000,- geleend kan worden tegen een vaste rente van 2%. De lening kan gebruikt worden voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, windturbine of isolatie.

De duurzaamheidslening is bedoeld voor particuliere woningeigenaren in Amersfoort. Ben je als VvE op zoek naar een duurzaamheidslening dan is de VvE Energiebesparingsregeling van het Nationaal Energiebespaarfonds misschien wat je zoekt. Daarnaast bestaat er voor eigenaar-bewoners van rijksmonumenten de duurzame monumentenlening van het Nationaal Restauratiefonds.

Gouden tip

De laatste financiële tip op gebied van duurzaamheidsoplossingen is het terugvragen van btw op gekochte zonnepanelen bij je belastingaangifte. Met zonnepanelen word je ondernemer die niet gebruikte stroom verkoopt. Hiervan kun je profiteren door de bij aankoop betaalde btw terug te vragen.

Gasloos wonen in Amersfoort Lokaal nieuws zaterdag 01 februari 2020

Gasloos wonen in Amersfoort

Vanaf 2050 wil Nederland compleet energieneutraal zijn. Dat betekent dat de gaskraan dicht moet in meer dan 7 miljoen woningen. Omdat in 2021 30.000 tot 50.000 woningen van het gas af moeten, stelt de regering 90 miljoen euro beschikbaar voor 20 wijken die gaan dienen als zogenaamde proeftuinen waarbij de woningen aardgasvrij worden gemaakt. Amersfoort is een van de wijken die mogelijk meedoet aan deze proef. Daarnaast wordt in diverse wijken al gewerkt aan het gasloos maken van bepaalde woningen.

Gasloos wonen in Amersfoort

Amersfoort is zogezegd een van de gemeentes die met het ministerie van Binnenlandse Zaken praat over een eventuele deelname aan de proef. Tot 1 juli kunnen gemeenten een aanvraag indienen voor een zogenaamde decentralisatie-uitkering waarmee nog dit jaar kan worden gestart met het aardgasvrij maken van een bestaande wijk. In oktober maakt het ministerie bekend welke gemeenten mee gaan doen aan de proef. Amersfoort kijkt momenteel naar welke wijken geschikt zijn, zei wethouder Willem-Jan Stegeman van D66 in april in het Algemeen Dagblad. Dat betekent niet dat de gemeente verder stilzit. Nieuwe wijken zoals de Wagenwerkplaats en Laakse Tuinen worden gasloos gebouwd. Verder hebben bewoners van diverse huizen in het Soesterkwartier hun woning zelf gasloos gemaakt en maakt De Hoef-West gebruik van het warmtenet in plaats van de standaard cv-ketels. Verder zijn ook op de Kapelweg gasloze woningen gebouwd. Amersfoort timmert dus met concrete acties aan de weg als het gaat om duurzaam en gasloos wonen. Maar hoe wordt een woning eigenlijk gasloos en was kost dat?

Hoe wordt een woning gasloos?

Een woning van het aardgasnet halen betekent dat de klassieke cv-ketel wordt vervangen door een duurzaam en gasloos alternatief. Een warmtepomp. Die verwarmt door het hele huis, inclusief het water in de keuken en de badkamer. De energie om dit te doen wordt uit natuurlijke bronnen gehaald, zoals restwarmte of de buitenlucht. Een warmtepomp is pas echt effectief wanneer het huis goed is geïsoleerd , bijvoorbeeld door dubbelglas, wand- of vloerisolatie. Alleen dan leveren dit soort energiebesparende maatregelen echt rendement op. De aanschaf van een warmtepomp is met ongeveer 4.000 euro niet goedkoop, maar de overheid subsidieert onder bepaalde voorwaarden een (groot) deel van de aanschafkosten. Het rendement schommelt, afhankelijk van het type woning, tussen de 200 en 300 euro per jaar.

Kies voor groene stroom

Een gasloze woning wordt meer afhankelijk van elektriciteit door een apparaat als een warmtepomp die de standaard cv-ketel vervangt. Zelf stroom opwekken via zonnepanelen is dan een goede manier om de kosten te drukken. Dit draagt ook bij aan het duurzame karakter van de woning. Verder kan ook worden bespaard op de energierekening door te kiezen voor een goedkope en duurzame leverancier. Door een energievergelijker te gebruiken, krijg je een compleet overzicht van alle energieleveranciers en selecteer je op basis van je eigen wensen de beste maatschappij.

Wonen in Amersfoort

Volg al het nieuws over (duurzame) huur- en koopwoningen op de voet op onze nieuwspagina . Daar staat niet alleen het laatste nieuws maar ook een compleet aanbod van alle actuele en toekomstige nieuwbouwprojecten in de regio Amersfoort, inclusief wijken die gasloos worden gebouwd.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amersfoort.

Aanmelden