Actueel

Nieuws

Een statement maken met behang: Lokaal nieuws maandag 19 juli 2021

Een statement maken met behang:

REGELMATIG wordt mij gevraagd tijdens een interieuradvies om een mooi statement te maken in een bepaalde ruimte. Dit kun je op verschillende manieren doen, één daarvan is behang. 

https://www.villa18.nl/een-statement-maken-met-behang

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’ Lokaal nieuws woensdag 30 juni 2021

‘Stijging woningprijs vlakt pas af als hypotheekrente stijgt’

De trend van stijgende huizenprijzen zet ook in mei enthousiast door. Zo is het prille record van april alweer verbroken. Waar in april nog een stijging van 11,5% te zien was in vergelijking met het jaar ervoor, is het verschil in mei 12,9%. Dit is de sterkste prijsstijging sinds april 2001, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In juni 2013 bereikten de woningprijzen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende lijn. Zo lag de prijsindex voor bestaande woningen in mei dit jaar op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in 2013 zijn de prijzen in mei met 66,8% gestegen. Stel je kocht destijds een gemiddelde woning van €200.000. Inmiddels zou je voor dezelfde woning circa €333.600 betalen.

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig! Lokaal nieuws woensdag 16 juni 2021

Op vakantie naar een oranje land? Verzekeringsdekking niet altijd geldig!

Met de zomervakantie voor de deur staan we meer dan ooit te trappelen om weer op reis te gaan. De reisadviezen van de overheid kleuren alleen nog oranje voor veel landen. Ondanks de negatieve adviezen zijn de meeste grenzen wel weer open voor toeristen. Wat kan je van je verzekeraar verwachten als je toch afreist naar een ‘oranje’ gebied? Dat verschilt per verzekering en aanbieder.

De meeste landen hebben op dit moment code oranje gekregen van de overheid. Oranje betekent: alleen noodzakelijk reizen. Reis je af naar een dergelijk gebied, dan moet je bij terugkomst in quarantaine en jezelf na vijf dagen laten testen. 

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers Lokaal nieuws woensdag 02 juni 2021

Hypotheekrente stijgt bij veel geldverstrekkers

Vorige week schreven we al over mogelijke druk op de hypotheekrente. Inmiddels heeft een groot aantal geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Het is de verwachting dat meer aanbieders volgen. Het gaat overigens om minimale verhogingen met een beperkt effect op je maandlasten. Belangrijker is dat het een voorzichtige trendbreuk is.

Een groeiend lijstje geldverstrekkers verhoogt de rente. In de afgelopen dagen voerden onder meer ABN, Hypotrust, Florius, NIBC en ASR een verhoging door.

De perfecte eethoek Lokaal nieuws woensdag 02 juni 2021

De perfecte eethoek

HET kiezen van een eettafel kan best een uitdaging zijn. Er zijn een aantal details waar je op moet letten voordat je je keuze maakt.

 

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten Lokaal nieuws woensdag 19 mei 2021

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Het totaal aantal te koop staande huizen neemt steeds verder af. Woningen die te koop staan zijn soms al van de markt voor ze op Funda verschijnen. Door de grote druk en hoge koopprijzen kiezen veel mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Is dit bij jou ook het geval? We geven aan hoe het financieren bij veel banken werkt.

In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er 71.566 hypotheekaanvragen binnen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Hiermee ligt het niveau lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen nam wel met tien procent toe. 

Hypotheek voor verbouwing blijft populairder
De vraag naar het financieren van een verbouwing neemt al langer toe. In het eerste kwartaal van 2018 werden er 8.000 hypotheekaanvragen voor verbouwingen gedaan. In hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er bijna 20.000. Naast het steeds krappere woningaanbod heeft ook de corona-uitbraak het enthousiasme voor woningbetering aangewakkerd. 

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel Lokaal nieuws woensdag 05 mei 2021

Tijdelijk geen boete bij ontbreken energielabel

Sinds begin dit jaar is de aanvraag van een nieuw energielabel een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de beoordeling niet meer online wordt gedaan maar door een inspecteur ter plaatse. Het opstarten van deze nieuwe meetmethode gaat niet over rozen. Vanwege het moeizame proces gaat de overheid soepeler om met het ontbreken van het verplichte energielabel bij verkoop of verhuur.

In 2008 stelde de Europese Unie al een verplicht energielabel in. In Nederland werd het pas een verplichting in 2015, na enkele reprimandes van de EU. Het beoordelingsysteem bleek echter te weinig accuraat en er moest een nieuwe manier van beoordelen komen. Dat het ook nu niet vlekkeloos gaat ligt helemaal in de lijn.

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning Lokaal nieuws woensdag 21 april 2021

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het afsluiten of verhogen van een hypotheek hiervoor is makkelijker geworden per april. De eerder verplichte kennis- en ervaringstoets is vervallen. Door deze wijziging is de drempel voor zonnepanelen op je dak of goede isolatie kleiner geworden. Het scheelt tijd en geld.

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning Lokaal nieuws woensdag 21 april 2021

Makkelijker je hypotheek verhogen voor verduurzaming woning

Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Het afsluiten of verhogen van een hypotheek hiervoor is makkelijker geworden per april. De eerder verplichte kennis- en ervaringstoets is vervallen. Door deze wijziging is de drempel voor zonnepanelen op je dak of goede isolatie kleiner geworden. Het scheelt tijd en geld.

Het ideale keuken werkblad Lokaal nieuws maandag 19 april 2021

Het ideale keuken werkblad

De keuken, het hart van het huis. De plek waar je met elkaar eet, gezellig samen bent en tegenwoordig soms ook werkt. Belangrijk dus om je goed te oriënteren voordat je keuzes maakt ten aanzien van de stijl en het gebruik van je keuken.

Keuzes maken

Hou je van een eikenhouten keuken met een betonblad of ga je voor design zwart met een composiet werkblad? Het uitzoeken van een keukenwerkblad is vaak een lastige keuze maar alles bepalend voor de uitstraling van je keuken. Meestal kijken we alleen naar de esthetische kant maar het is net zo belangrijk ook goed te kijken naar het gebruiksgemak en de voor- en nadelen van een materiaal. Composiet is tegenwoordig een van de meest gekozen materialen en dat is niet zomaar.

Wat is composiet 

Composiet van Dekton is een mix van mineralen zoals porselein, glas, kwarts en water en wordt onder hoge druk geperst tot een plaatmateriaal. Vervolgens worden de platen meerdere malen onder zeer hoge temperaturen verhit in grote ovens. Dit maakt het materiaal goed kras-, uv en hittebestendig. Dekton is zeer veelzijdig te gebruiken voor natuurlijk keuken werkbladen en tafels maar ook voor vloeren en gevels zowel binnen als buiten.

Keuken en badkamer design 

Wanneer je de keuzes gaat maken voor een keuken of badkamer wil je natuurlijk van te voren weten hoe het er uit komt te zien. Het is daarnaast belangrijk goed te letten op de (loop) ruimtes die je hebt in je keuken of badkamer. Een goede, praktische indeling maken is dan ook hét begin. 

Villa18 denkt graag met je mee over het ontwerp en helpt met het maken van keuzes voor de kleuren en materialen. Want een keuze maken uit alle mooie materialen kan best een uitdaging zijn!

Villa18 is een interieuradvies & design studio en laat je mogelijkheden zien hoe je jouw interieur anders kunt indelen, wat kleur- en materiaalgebruik doet en hoe je kiest voor een woonstijl. Wil je hulp bij het sfeervol inrichten van jouw huis? Villa18 geeft karakter de ruimte!

Angelique Hartog
Villa18 Interieuradvies & design
www.villa18.nl
06-20352309

Gasloos wonen in Amersfoort Lokaal nieuws zondag 04 april 2021

Gasloos wonen in Amersfoort

Vanaf 2050 wil Nederland compleet energieneutraal zijn. Dat betekent dat de gaskraan dicht moet in meer dan 7 miljoen woningen. Omdat in 2021 30.000 tot 50.000 woningen van het gas af moeten, stelt de regering 90 miljoen euro beschikbaar voor 20 wijken die gaan dienen als zogenaamde proeftuinen waarbij de woningen aardgasvrij worden gemaakt. Amersfoort is een van de wijken die mogelijk meedoet aan deze proef. Daarnaast wordt in diverse wijken al gewerkt aan het gasloos maken van bepaalde woningen.

Gasloos wonen in Amersfoort

Amersfoort is zogezegd een van de gemeentes die met het ministerie van Binnenlandse Zaken praat over een eventuele deelname aan de proef. Tot 1 juli kunnen gemeenten een aanvraag indienen voor een zogenaamde decentralisatie-uitkering waarmee nog dit jaar kan worden gestart met het aardgasvrij maken van een bestaande wijk. In oktober maakt het ministerie bekend welke gemeenten mee gaan doen aan de proef. Amersfoort kijkt momenteel naar welke wijken geschikt zijn, zei wethouder Willem-Jan Stegeman van D66 in april in het Algemeen Dagblad. Dat betekent niet dat de gemeente verder stilzit. Nieuwe wijken zoals de Wagenwerkplaats en Laakse Tuinen worden gasloos gebouwd. Verder hebben bewoners van diverse huizen in het Soesterkwartier hun woning zelf gasloos gemaakt en maakt De Hoef-West gebruik van het warmtenet in plaats van de standaard cv-ketels. Verder zijn ook op de Kapelweg gasloze woningen gebouwd. Amersfoort timmert dus met concrete acties aan de weg als het gaat om duurzaam en gasloos wonen. Maar hoe wordt een woning eigenlijk gasloos en was kost dat?

Hoe wordt een woning gasloos?

Een woning van het aardgasnet halen betekent dat de klassieke cv-ketel wordt vervangen door een duurzaam en gasloos alternatief. Een warmtepomp. Die verwarmt door het hele huis, inclusief het water in de keuken en de badkamer. De energie om dit te doen wordt uit natuurlijke bronnen gehaald, zoals restwarmte of de buitenlucht. Een warmtepomp is pas echt effectief wanneer het huis goed is geïsoleerd , bijvoorbeeld door dubbelglas, wand- of vloerisolatie. Alleen dan leveren dit soort energiebesparende maatregelen echt rendement op. De aanschaf van een warmtepomp is met ongeveer 4.000 euro niet goedkoop, maar de overheid subsidieert onder bepaalde voorwaarden een (groot) deel van de aanschafkosten. Het rendement schommelt, afhankelijk van het type woning, tussen de 200 en 300 euro per jaar.

Kies voor groene stroom

Een gasloze woning wordt meer afhankelijk van elektriciteit door een apparaat als een warmtepomp die de standaard cv-ketel vervangt. Zelf stroom opwekken via zonnepanelen is dan een goede manier om de kosten te drukken. Dit draagt ook bij aan het duurzame karakter van de woning. Verder kan ook worden bespaard op de energierekening door te kiezen voor een goedkope en duurzame leverancier. Door een energievergelijker te gebruiken, krijg je een compleet overzicht van alle energieleveranciers en selecteer je op basis van je eigen wensen de beste maatschappij.

Wonen in Amersfoort

Volg al het nieuws over (duurzame) huur- en koopwoningen op de voet op onze nieuwspagina . Daar staat niet alleen het laatste nieuws maar ook een compleet aanbod van alle actuele en toekomstige nieuwbouwprojecten in de regio Amersfoort, inclusief wijken die gasloos worden gebouwd.

Duurzaam op de energiekosten besparen met zonnepanelen Lokaal nieuws maandag 29 maart 2021

Duurzaam op de energiekosten besparen met zonnepanelen

Geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd werken aan een milieuvriendelijke toekomst, wie wil dat nou niet? Dat kan door te investeren in zonnepanelen. De traditionele energiebronnen raken uitgeput en vervuilen de natuur, dus de keuze voor schone energie wordt steeds belangrijker en populairder. Maar het is niet alleen een milieubewuste keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt aanzienlijk besparen op de kosten van je energierekening. De energie die de zon levert is tenslotte gratis. Dit is slechts één van de vele voordelen van zonnepanelen. Hier vind je meer informatie en kun je achterhalen of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen.

Overschot aan energie

Het grootste voordeel van zonnepanelen is wellicht dat je minder elektriciteit hoeft te kopen van een energieleverancier. De zon kan je eindeloos als energiebron blijven benutten en hij is jaarrond aanwezig. Als je maar genoeg elektriciteit uit zonne-energie opwekt, hoef je uiteindelijk zelfs helemaal niet meer bij een leverancier aan te kloppen. Maar het kan zelfs nog beter. Op het moment dat je meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je gebruikmaken van de terugleververgoeding. DIt wil zeggena dat je het overschot aan elektriciteit teruglevert aan het elektriciteitsnet en daar een vergoeding voor ontvangt. Zo bespaar je dus niet alleen op je elektriciteitsrekening, je maakt zelfs winst.

Stijgende woningwaarde

Op het moment dat je zonnepanelen aanschaft en de energierekening daardoor alleen maar lager wordt, zal de meerwaarde van je huis juist stijgen. Omdat een koper profiteert van het werk dat je met jouw investering hebt verricht, is het logisch dat je huis aantrekkelijker is gemaakt. Daarbij komt dat je energielabel omhoog gaat als je in zonnepanelen investeert.

Verdere voordelen van zonnepanelen zijn de lange levensduur en het gemak in onderhoud. Het kan je misschien wat geld kosten bij de aanschaf, maar als je kijkt naar het grotere plaatje haal je die investering er mettertijd gerust weer uit. Om een idee te krijgen, gemiddeld leveren 10 zonnepanelen je €500,- per jaar op.

Is je dak geschikt?

Kosten op je energie besparen is fijn, maar het is wel belangrijk dat je dak geschikt is voor zonnepanelen. Dit wil je dus van tevoren controleren. En als je zonnepanelen kan plaatsen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo bepalen hellingshoek en richting, maar ook de benutbare ruimte en eventuele schaduw voor een groot deel wat je opbrengst is.

Door een gratis adviesgesprek aan te vragen is het mogelijk om te controleren of en hoe je zonnepanelen op je dak kan plaatsen. Als je zonnepanelen in Amersfoort wilt laten installeren op jouw dak, kun je gebruikmaken van een gratis dak-check. Hiermee krijg je overzicht in de mogelijkheden voor zonnepanelen op jouw dak.

Klimaat- en milieuvriendelijk

Op het moment dat je besluit in zonnepanelen te investeren, is er meer belangrijk dan alleen de financiële voordelen. Je investeert namelijk ook in een betere toekomst voor het klimaat en milieu. Doordat de zonne-energie die door de zonnepanelen naar elektriciteit wordt omgezet schoon is, voorkom je dat er CO2 wordt uitgestoten. De energie die door de zon wordt geleverd heeft dus geen negatieve bijdrage aan het broeikaseffect, dit in tegenstelling tot het gebruik van fossiele brandstoffen. Tot slot is zonne-energie duurzaam omdat het nooit opraakt, en de zon altijd en overal aanwezig is.

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens Lokaal nieuws vrijdag 26 maart 2021

Woningprijs stijgt ver voorbij NHG grens

De woningmarkt kwam in januari stevig uit de startblokken. In februari zette de spurt door. De prijs van de gemiddelde woning steeg 10,4 procent, de grootste prijsstijging in 20 jaar. Een gemiddelde woning kost op dit moment €369.000. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. Door de stijgende woningprijs raakt het vangnet van Nationale Hypotheek Garantie voor steeds meer kopers uit zicht.

Nog steeds is van een coronadip op de huizenmarkt absoluut geen sprake, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Dit is niet alleen te zien aan de stijging van de verkoopprijzen van woningen, maar ook aan het aantal transacties. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 26 procent meer woningen van eigenaar gewisseld in vergelijking met vorig jaar in dezelfde periode. De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het enthousiasme onder kopers.

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente Lokaal nieuws woensdag 10 maart 2021

Hypotheek oversluiten blijft booming door lage hypotheekrente

Vooral door het oversluiten van hypotheken draait de hypotheekmarkt nog steeds op volle toeren. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari zijn er ruim tien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in dezelfde maand in 2020. Het gaat om ongeveer 45.000 aanvragen. Het hypotheek oversluiten blijft populair door de extreem lage hypotheekrente, doorstromers zijn minder vertegenwoordigd.

Ongeveer een derde (13.000) van de hypotheekaanvragen zijn gedaan door oversluiters. In februari 2020 lag de gemiddelde hypotheeksom van deze groep nog op €234.000. Afgelopen februari is dit met 7,1 procent gestegen naar €252.000. Huiseigenaren kozen bij het hypotheek oversluiten relatief vaak voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit zijn de laagste hypotheekrentes op dit moment: 

Stijging hypotheekrente in het verschiet? Lokaal nieuws woensdag 24 februari 2021

Stijging hypotheekrente in het verschiet?

In de afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Alleen dat is al nieuws in een tijd waarin de hypotheekrentes vooral dalen. Bij de sporadische verhogingen gaat het vooral om hypotheken met een rentetermijn van 10 jaar en langer. Gaan we afscheid nemen van de historisch lage hypotheekrentes of is het daar nog te vroeg voor?

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden! Lokaal nieuws woensdag 10 februari 2021

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Gemiddeld bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor 30% uit de hypotheek. Al met al nemen hypotheeklasten dus een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen letten wel op de prijs van boodschappen maar houden zich niet bezig met besparen op de hypotheek. Dit terwijl er meer te winnen valt dan het voordeel van een goedkoper pak hagelslag. Onderzoek of oversluiten, rentemiddelen of andere mogelijkheden in jouw situatie interessant zijn.

Het afsluiten van een hypotheek is een tijdrovende en spannende aangelegenheid. Als het afsluiten eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak met een zucht van verlichting de kast in. Om daar vervolgens te verstoffen. Dit kan je duur komen te staan. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes flink gedaald en de huizenprijzen gestegen. Hier kan je mogelijk van profiteren.  Globaal zijn er vijf manieren om te profiteren van een lagere rente. 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amersfoort.

Aanmelden