Lokaal nieuws donderdag 01 oktober 2020

Je huis verduurzamen in Amersfoort

Er is de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor het verduurzamen van huizen. Van huiseigenaren tot gemeenten en de overheid. Iedereen heeft het over de beste manier om huizen energiezuiniger en duurzamer te maken. Sinds 2015 wordt een energielabel van A tot G toegewezen aan woningen. Woningen met energielabel A verbruiken minder energie voor verwarmen en koelen. Een woning met een gunstig energielabel heeft een lagere energierekening. Daarnaast kan de waarde van je woning stijgen dankzij investeringen in duurzame oplossingen.

Financiële besparing

Het toepassen van duurzame maatregelen levert dus een flinke financiële besparing op. Om deze besparing te kunnen genieten moet wel eerst geïnvesteerd worden. Er zijn veel verschillende duurzaamheidsoplossingen mogelijk. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler en isolatie op verschillende plaatsen zoals de ramen of het dak. Om de investering in een of meerdere van deze oplossingen te kunnen doen is geld nodig. Dit geld kun je zelf bij elkaar sparen om vervolgens de gewenste oplossingen aan te schaffen. In Amersfoort zijn er echter ook een aantal subsidies en leningen die aangevraagd en afgesloten kunnen worden. Wanneer je voldoet aan de gestelde voorwaarden kun je onder gunstige voorwaarden geld lenen of ontvangen. De subsidies en leningen kunnen indien gewenst met elkaar worden gecombineerd. Hierdoor heb je snel profijt van de voordelen die de duurzaamheidsoplossingen met zich meebrengen.

Subsidie

Allereerst de Investeringssubsidie Duurzame Energie van het RVO. Deze is aan te vragen door zowel particuliere huishoudens als zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken. Subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie hangt af van de gekozen duurzaamheidsoplossing. Zo krijg je voor een warmtepomp van 1kW € 1100,- subsidie. Voor extra zuinige warmtepompen of warmtepompen met meer vermogen loopt dit bedrag op. Deze subsidie is beschikbaar tot 31 december 2020.

Leningen

Mocht je met alleen de subsidie niet genoeg geld hebben voor de aanschaf kun je als woningeigenaar in Amersfoort via de gemeente een Duurzaamheidslening aanvragen. Voor het afsluiten van deze lening moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag de WOZ-waarde van je woning maximaal € 250.000,- zijn en moeten de maatregelen leiden tot minimaal 2 klasse verbeteringen in het energielabel van je woning. Daar staat tegenover dat minimaal € 2500,- en maximaal € 7000,- geleend kan worden tegen een vaste rente van 2%. De lening kan gebruikt worden voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, windturbine of isolatie.

De duurzaamheidslening is bedoeld voor particuliere woningeigenaren in Amersfoort. Ben je als VvE op zoek naar een duurzaamheidslening dan is de VvE Energiebesparingsregeling van het Nationaal Energiebespaarfonds misschien wat je zoekt. Daarnaast bestaat er voor eigenaar-bewoners van rijksmonumenten de duurzame monumentenlening van het Nationaal Restauratiefonds.

Gouden tip

De laatste financiële tip op gebied van duurzaamheidsoplossingen is het terugvragen van btw op gekochte zonnepanelen bij je belastingaangifte. Met zonnepanelen word je ondernemer die niet gebruikte stroom verkoopt. Hiervan kun je profiteren door de bij aankoop betaalde btw terug te vragen.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Amersfoort.

Aanmelden