Specialisten

5 tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel

Het inrichten van een nieuw huis, is vaak ook het startpunt voor een nieuwe eettafel. Je oude tafel heeft zijn beste tijd gehad en valt vaak een beetje weg in een nieuwe woning dus tijd voor een nieuwe. Maar waar let je nou precies op bij het kopen van een nieuwe eettafel? Een goede keuze maken is soms een klus met zoveel aanbod, maar gelukkig zijn er plekken waar je altijd kunt aankloppen voor een goed advies. Bij Zwaartafelen bijvoorbeeld, een speciaalzaak in Amersfoort waar je terecht kunt voor massieve houten tafels op maat. In hun stoere showroom hebben ze een selectie van tafels staan en in de werkplaats wordt elke tafel met de hand gebouwd dus weten ze goed waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel. Hier 5 tips van Zwaartafelen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel.

# 1. Kies een tafel die matcht bij je vloer en de rest van je interieur

Twee factoren die invloed hebben op je keuze voor een nieuwe tafel, zijn je vloer en je muur. Vaak heb je die twee eerder gekozen dan een tafel dus best handig om even bij stil te staan. Tegenwoordig kan er heel veel gecombineerd worden, maar als je een houten vloer hebt die net even wat afwijkt van het hout waar de tafel van gemaakt is, dan is een stalen frame of een frame van rvs vaak een mooie oplossing om het geheel te breken. Heb je een betonvloer dan is strak zwart stalen frame of een houten onderstel een stijlvolle combinatie en zo zijn er nog talloze combinaties die een geweldig effect geven, maar wel afhankelijk van jouw basis: vloer en muur dus. Let trouwens ook op de kleur poten van je stoelen in combinatie met het onderstel van de tafel, het mooist is ook als dit dezelfde kleur heeft.

# 2. Ga voor een tafel die past bij de ruimte


Wellicht een open deur, maar kies een tafel die letterlijk bij de ruimte past. Een tafel op maat is hier een hele mooie oplossing voor omdat je de vorm en bovendien alle maten zelf kunt bepalen. Bij de mannen van Zwaartafelen stel je je hele tafel zelf samen: boomstam, rond, ovaal, zes meter lang, het kan hier niet bijzonder genoeg. Zelfs de dikte van het blad kan aangepast worden, evenals de hoogte van de tafel. Daarnaast kan er gemixt worden met verschillende onderstellen van staal, rvs en hout. Op deze manier krijg je altijd een tafel die naadloos in je nieuwe woning past.

# 3. Hoeveel stoelen wil je om je tafel zetten?

De grootte van de tafel wordt deels bepaald door je ruimte, maar ook door het aantal personen of het aantal stoelen dat je aan tafel wil zetten. Grofweg heb je ongeveer 65 centimeter nodig per zitplek, maar het kan zijn dat je meer of minder ruimte nodig hebt. Let er op dat je in ieder geval nog wat ruimte tussen de stoelen hebt zodat je niet elleboog tegen elleboog zit. Om er zeker van te zijn kun je altijd overleggen met Zwaartafelen. Hier houden ze rekening met het aantal personen aan tafel en geven ze advies welke onderstellen geschikt zijn voor het aantal stoelen aan bijvoorbeeld één kant. Daarnaast breken ze hier regelmatig ijzer met handen: het onderstel wordt dan gewoon aangepast aan het aantal personen in plaats van andersom.

# 4. Bepaal hoe je de tafel gaat gebruiken

Avonden lang dineren, een middag thuis werken of tekenen met de kids: bepaal wat je met de tafel gaat doen en wat voor jou handig is. Heb je geregeld eters over de vloer? Misschien is een ovale of ronde tafel dan wel heel gezellig omdat je met iedereen contact hebt. Voor de thuiswerkers is de hoogte van een tafel cruciaal zodat je niet met schouder of nekklachten komt te zitten. Vaak maken ze de tafel bij Zwaartafelen dan net een paar centimeter lager zodat je comfortabel achter je laptop zit, afhankelijk van je lengte uiteraard. Zijn je kids fan van tekenen en kleurrijke stiften, ga dan voor een tafel met een afwerking die de meeste bescherming biedt, zoals bijvoorbeeld een aantal lagen ultramatte lak in plaats van bijvoorbeeld een olie die je tafel nooit helemaal afdekt.

# 5. Een tafel voor het (l)even

We zien te vaak tafels die op het eerste gezicht mooi ogen, maar na verloop van tijd toch enorm gaan scheuren omdat het hout niet goed is teruggedroogd of staal dat niet goed is afgewerkt waardoor je lelijke vlekken in je vloer of kleding krijgt. Let hier goed op bij het kopen van een nieuwe tafel want het is toch zonde als je na verloop van tijd niet meer met een goed gevoel aan tafel zit of je bestek door een scheur heen valt. Bij Zwaartafelen is het uitgangspunt ‘een tafel voor het leven’ dus ga een keer bij ze langs en bekijk het zelf. Opdikken van hout doen ze hier ook niet, alles is van massief hout gemaakt dus het échte werk.

Meer weten?

Kijk dan op www.zwaartafelen.nl voor houten tafels op maat. Wil je een persoonlijk advies? Kom dan langs in de stoere showroom/werkplaats voor de Zwaartafelen-spreekbeurt. Ze zitten in Amersfoort dus lekker centraal. Voor een sneak preview van de showroom, kijk je deze video waar Frank, eigenaar van Zwaartafelen, je alvast een kleine rondleiding door de showroom/werkplaats geeft.

 

 

 

Nijkerkerstraat 35B
3821 CD Amersfoort
info@zwaartafelen.nl
033 - 2586063

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.